Нова защитена местност в с. Острица ще опазва рядък растителен ендемит
Нова защитена местност в с. Острица ще опазва рядък растителен ендемит / РИОСВ Русе

Предстои обявяването на нова защитена територия в местността „Къс баир”, в землището на  с. Острица” (община Две могили) за опазване на растителния вид Уехтрицова урока и местообитанието му. Предложението за новата защитена местност е внесено от Стоян Стоянов и Валентина Горанова от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН в средата на февруари 2012 година. Министерството на околната среда и водите се е произнесло относно целесъобразността на предложението.

Съгласно Закона за защитените територии предстои РИОСВ-Русе да доокомплектова документацията, да свика комисия, в която са включени представители на община Две могили, Областна администрация-Русе, Министерство на земеделието и храните и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за да се  уточнят границите на местността и режимите в заповедта за обявяване. Финалната стъпка от процедурата е издаване на заповед от министъра на околната среда и водите.

Уехтрицова урока (Bupleurum uechtritzianum S.Stoyanov) е описан като нов вид за науката през 2010 г. Той е балкански ендемит и един от най-редките видове в българската флора.  Ареалът на растението заема североизточния край на балканския полуостров (Североизточна България и Румънска Добруджа), в рамките на който видът е известен с малко на брой и твърде отдалечени една от друга (разпокъсани) популации.

Популацията на вида при село Острица е представена от единични екземпляри или разпръснати малки групи, заемащи периферията на храсталаците или частично навлизащи в по-разредените техни участъци.

Пашата на домашни животни и антропогенният натиск от намиращото се наблизо село Острица, както и реализирането на инвестиционни намерения за изграждане фотоволтаични и ветрогенераторни паркове или разкриването на кариери за добив на инертни материали представляват непосредствена опасност от физическото унищожаване на неговото местообитание.

Част от предложената защитена територия попада в НАТУРА 2000 зона-„Ломовете” (BG0000608)  по Директивата за местообитанията.