Нов защитен вид в Дунавската равнина – русенските читалища!
Нов защитен вид в Дунавската равнина – русенските читалища! / Предизборен щаб

Ще се наложи ли  русенските читалища да бъдат обявени за защитен вид, за да не изчезнат? Това се питаха след срещата с читалищните деятели представителите на общността на демократичните сили в Русе. Кандидатът за кмет Борислав Българинов и кандидатитите за общински съветници Борил Панайотов и Васил Василев бяха гости на Читалище"Зора". За този разговор домакините поканиха и свои колегите от останалите културно-просветни центрове в общината.

"Срещаме се само с вас, защото другите политически сили нямат куража за такава дискусия, тъй като във времето на своето управление  провеждаха само рестриктивна и дискриминационна политика спрямо читалищата" каза Вяра Косева, един от доайените на културно-просветната дейност в Русе. В едно с колегите си тя постави острите проблеми на читалищната дейност, нетолерантната местна политика и недодяланото законотворство. Стана ясно, че тези духовни центрове съществуват само заради духа и борбената същност на своите ръководители и служители. Общинската субсидия за 23 читалища е едва 20 хил. лева за цяла година, което не стига за никакви сериозни дейности и планове за развитие. Дори опитите им за участие в проекти по оперативните програми на ЕС срещат съпротива и неразбиране преди всичко на местно ниво.

Кандидатите на ОДС в Русе за кмет Борислав Българинов и за общински съветници -  Борил Панайотов и Васил Василев, обясниха как стратегията на ОДС за бърз икономически ръст и развитие на града предвижда агресивна политика в сферата на културата и съвършено нов подход към историческите дадености и културното наследство на града и региона. Те се ангажираха още на Деня на будителите, 2 ноември, да бъдат готови за втора среща с конкретни предложения за съвместна работа.