/ iStock/Getty Images
След кризата с Африканската чума по свинете, наесен в Русенско ще има поетапно заселване на личните стопанства с прасета, съобщиха от Областна администрация, след като днес се е състояло заседание на епизоотичната комисия.

В Русенско няма установени случаи на Африканска чума - както в индустриалните обекти, така и при дивите свине. Проверени са и всички 787 лични стопанства. Броят им е по данни от 2019 година.

Проверяват личните стопанства в областта за неправомерно отглеждане на прасета

От областната управа информират, че от началото на тази година са подадени 134 заявления за регистрация на стопанства. От тях 88 вече са регистрирани, а на четири е отказана, тъй като не отговарят на съответните изисквания. Останалите 42 стопанства се очаква да бъдат одобрени до края на идния месец.

"Идеята е от 1 септември тази година да започне населването на личните стопанства при спазване на всички разпоредби на Министерството на земеделието, храните и горите, както и на Българската агенция по безопасност на храните.

Сред изискванията са прасетата за лична употреба да бъдат закупени от сертифициран фермер, стопаните да имат сключен договор с ветеринарен лекар, както и животните да бъдат с отличен здравен статус".

До края на годината се очаква да бъде възстановена и по-голяма част от дейността на индустриалните свинеферми в региона.