Над 4000 проверки направи НАП Русе за 3 месеца
Над 4000 проверки направи НАП Русе за 3 месеца / Dariknews.bg

За 3 месеца са извършени над 4000 проверки  на търговски обекти за изградена и постоянно използвана дистанционна връзка на касовите апарати в региона със сървърите на НАП. След 31 март всички търговци са задължени да регистрират по този начин всяка продажба и инспекторите по приходите от сектор „Проверки” в Офиса на НАП в Русе непрекъснато следят за това.

До края на юни са констатирани 18 нарушения за неиздаване на фискален бон, предимно в барчета и малки магазинчета. На техните собственици са съставени актове за установяване на административно нарушение, по които ги очаква глоба от 500 до 2000 лв. Санкционираните, обаче, са значително по-малко от същия период на миналото лято, когато не беше задължително фискалните устройства да са свързани с приходната агенция. Нейните нови възможности за невидимо електронно наблюдение при отчитането на дневни обороти в търговските обекти ограничават търговците за рисковани опити да укрият приходи.

Въпреки че мнозинството от тях се съобразяват с променената ситуация, все пак се намират и хитреци, които наивно се надяват, че ще печелят извън правилата. При проверките си инспекторите са засекли и 3-ма търговци, които са използвали касови апарати, несвързани с информационната система на агенцията. Единият от тях е продавал в павилион на Кооперативния пазар, а другите двама в магазини в селата Ботров и Кошарна. На тях също са съставени актове за нарушенията, за които предвидената санкция е вече от 1000 до 10 000 лв.

Дистанционните наблюдения и преките проверки на касовите апарати от инспекторите в Офиса на НАП в Русе ще продължат интензивно в цялата русенска област, включително във времето след 18 часа и в почивните дни.