/ ThinkStock/Getty Images
31 нарушения на неправилно пресичащи пешеходци са установени от служителите на ОД на МВР-Русе на територията на областта в хода на проведената специализирана полицейска операция в периода 04 - 15.02.2019 г. Операцията бе насочена към нарушенията, допускани от пешеходците и се състоя в цялата страна.

Две шофьорки пострадаха при катастрофи

През периода на територията на Русенска област са проверени 129 пешеходци, 31 от които са извършили нарушения. Установени са също и водачи, които са допуснали нарушения спрямо пешеходците - отнемане на предимство – 9 бр. Контролните органи са съставили 168 броя - актове /АУАН/, фишове, предупредителни протоколи. Освен това са отнели още толкова книжки (СУМПС) и  свидетелства за регистрация на МПС (СРМПС) - общо 168 броя.

Връчени са на водачи и 657 електронни фиша. А 15 броя са отнетите СУМПС със ЗППАМ за неплатени глоби.
В хода на двуседмичната акция, от служителите се извърши и оглед на състоянието на вертикалната сигнализация, маркировката, видимостта на пешеходните пътеки, осветеността и други.

Пешеходка в болница след катастрофа

За констатираните нередности служителите на полицията са изготвили 15 сигнални писма до съответните стопани на пътя, по реда на чл.165, ал.1, т.3 от ЗДвП, за да бъдат предприети от тях необходимите действия за опресняване, обновяване, ремонт на съоръжения и т.н.  
 
Активните контролни действия на Пътна полиция продължават, като в специализираните полицейски операции акцент върху поведението на пешеходците ще има през всеки месец от годината.