Национален фолклорен конкурс на 6 и 7 март в Русе
Национален фолклорен конкурс на 6 и 7 март в Русе / netinfo

На 13 февруари приключи крайният срок за подаване на заявки за участие в осмото издание на Национален фолклорен конкурс за изпълнители на народна музика – деца и младежи певци и инструменталисти, организиран от Общински детски център за култура и изкуство.

И тази година интересът е изключително голям: 140 е броят на народните певци, заявили участие. 45 са инструменталистите, 6 народни хора и 3 оркестъра, квартети, триа, дуети и вокални групи.

Народните изпълнители – любители са от Велико Търново, Шумен, Габрово, Монтана, Търговище и др. Голяма конкуренция се очертава в раздела „Музикални училища”, като участие ще вземат НУИ „Л. Пипков” – София, НУИ „Добри Христов” – Варна, НУИ „П. Пипков” град Пловдив, НУФИ „Филип Кутев” град Котел и НУИ „Проф. В. Стоянов” град Русе.

Участниците ще бъдат оценявани от жури- професионалисти в областта на българския фолклор, като негов председател е проф. Милчо Василев – ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, град Пловдив. Членове са известните и обичани български народни певци Николай Славеев и Росица Пейчева и Сашка Ченкова преподавател в НУФИ „Филип Кутев”, Котел и Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”.

Конкурсът ще се проведе на 6 и 7 март в залите на Доходно здание.