Код „червено” за бюджета на община Силистра
Код „червено” за бюджета на община Силистра / Дарик радио - Силистра

Общинският съвет прие бюджета на община Силистра. След час и половина дебати 17 от присъстващите съветници гласуваха „за", а девет - въздържали се. Групата на БСП не се противопостави на финансовата рамка, но отбеляза липсата на цел и приоритетност в нея. Двама от бившите финансисти на общината Милен Пенчев от групата на ВМРО и Николай Николов - от ГЕРБ коментираха позитивно проекта за бюджет. Пенчев го определи като реалистичен и дисциплиниращ. Препоръча изготвяне на антикризисна програма за погасяване на просрочените задължения, които надхвърлят 5 млн. лева. Николов определи бюджета като максимално обективен и препоръча да се използват всички механизми за увеличаване на местните приходи.

Провокиран от социалистите, финансистът на общината Мирослав Калинов обяви код „червено" за бюджета на Силистра. По думите му в макрорамката е заложен един главен приоритет - запазване на традиционните социални дейности, които има реална опасност да бъдат закрити заради големи просрочени дългове, оставени от предишното управление. Строга финансова дисциплина за разходите и максимално увеличаване на местните приходи са планираните механизми за действие.

Дебат предизвикаха все още неразплатените дългове на футболния клуб „Доростол", който години наред бе на общинска издръжка, призна почетният президент на клуба и доскорошен финансист в общината Милен Пенчев. Опозицията се заигра и със средствата, заложени за спортните клубове. Но кметът Юлиян Найденов парира споровете, като заяви, че общината ще изплати задълженията на „Доростол", но ще работи за развитие на детско-юношеския футбол. Шейсет хиляди лева са заделени за спортните клубове в Силистра, което е 12 пъти повече от миналата година, изтъкна Найденов. Той е договорил с министър Свилен Нейков държавата да подпомогне ремонта на спортната зала „Манежа". А за насърчаване на спортните фенове кметът е поканил през пролетта на гости в Силистра футболната легенда Христо Стоичков.

Двайсет и осем милиона лева е бюджетната рамка на община Силистра за 2012 година - с 2 милиона по-малко от 2011-та. В приходната част са заложени реални очаквани местни приходи от 13 млн. лв. Държавният трансфер е 15 млн. лв. Разходите са разпределени максимално прецизно, за да се осигурят всички дейности на общината, гарантираха от ръководството. Предвидени са допълнителни средства за озеленяване, борба с комарите и за дейността на приюта за безстопанствени кучета. Очаква се през 2012 година да стартират и големите инфраструктурни проекти - изграждане на ПСОВ, на канализация в селата Айдемир и Калипетрово и саниране на учебни сгради на обща стойност около 80 млн. лева. Мостовото финансиране е осигурено с револвиращ кредит от над 2 млн.лв.