/ netinfo
Кметът Пламен Стоилов присъства на тържествената церемония по повод Деня на победата - 9 май, която се проведе пред Паметника на съветския войн. Русенският градоначалник поздрави гостите на празника с Деня на победата и Деня на обединена Европа - 9 май.

„Днес е една от паметните дати в историята, на която отдаваме почит към всички герои - знайни и незнайни, дали живота си за свободата на Европа и света. Нека помним историята за героичните победи и отговорностите, които имаме към бъдещето, като съхраняваме паметта за идните поколения“, каза кметът.

Слово произнесе и генералният консул на Руската федерация в Русе г-н Андрей Громов. Сред официалните гости, на събитието, организирано от Генералното консулство на Руската федерация в Русе, бяха още председателят на Общински съвет – Русе и ректор на РУ „Ангел Кънчев“ Чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, председателят на Общото събрание на русенския университет проф. д-р Велизара Пенчева, общински съветници и други.

Церемонията пред паметника на Альоша завърши с поднасянето на венци и цветя в памет на загиналите. След това присъстващите се отправиха към гробището на съветските воини, където отдадоха почит на жертвите от военните действия.