Храм Света Троица изнесе чудотворна икона за Голяма Богородица
Храм Света Троица изнесе чудотворна икона за Голяма Богородица / netinfo
Русенската митрополия извади за поклонение Чудотворна икона на Света Богородица. Поводът е утрешният голям християнски празник Успение Богородично. Вярващите могат да се помолят пред иконата в храм „Света Троица. Тя ще остане там днес и през утрешния ден.

Празникът е свързан със смъртта на Света Богородица. На 64 години тя се моли в Елеонската планина, когато й се явява архангел Гавраил с палмова клонка в ръка и й известява, че след 3 дни духът й ще се пресели в царството небесно. Преди да умре тя пожелава да види още веднъж всички апостоли, след което ангелите прибират душата й. Погребана е в пещера до Гетсиманската градина, която на третия ден остава празна, защото Богородица възкръсва.

Според народната традиция на този ден никой нищо не работи. Правят се курбани, а болните нощуват на „свети места" за здраве. Света Богородица се почита като покровителка на семейното огнище, на майчинството и жените. Раздават се осветени в църква, от първите плодове за сезона - дини, грозде, а също и обредни хлябове за здраве и за "Бог да прости умрелите".