Е. Етем: Европейските ни партньори не се отзоваха на първия ни призив за помощ
Е. Етем: Европейските ни партньори не се отзоваха на първия ни призив за помощ / netinfo
Европейските ни партньори от ЕС и НАТО не се отзоваха на първия ни призив за помощ в петък. Тогава ние пожелахме да ни бъдат пратени хеликоптери за гасенето на пожара в Природен парк Рила. Вчера отново изпратихме призив за помощ, като помолихме за самолети. Отзоваха се Франция и Испания. Това съобщи министърът на извънредните ситуации Емел Етем.

След като от Министерството на вътрешните работи са разбрали, че няма да овладеят пожара сами те са поискали помощ от европейските ни партньори, чрез Министерството на извънредните ситуации. Първи са се отзовали французите, които обещали два самолета. Машините са пристигнали вчера и вече са се включили в гасенето на стихията, съобщи Емел Етем.

Няма опасност за хората, вилните селища и за Рилския манастир, категорична бе Етем. Тя подчерта, че при пожар водеща е ролята на вътрешното министерство. Министърът на извънредните ситуации заяви, че страната ни няма необходимата техническа подготовка за подобни бедствия. Малко е вероятно средства от излишъка да бъдат отделени за закупуване на необходимата техника. Все пак Емел Етем отбеляза, че на съвет на Тройната коалиция е обсъждано в рамките на бюджета за следващата година правителството да отдели сериозни средства за защита на населението.