/ БГНЕС

За периода от 25 до 30 април на територията на ОД на МВР-Русе се проведе специализирана полицейска операция „Алкохол, наркотици и неправоспособност” с цел ограничаване на предпоставките за възникване на пътни злополуки през празничните и почивни дни.

Полицията с мерки за опазване на обществения ред по Великденските празници ​

В хода на операцията се извършваха проверки на моторни превозни средства и техните водачи, основно за недопускане на управление след употреба на алкохол, наркотични или други упойващи вещества, както и за установяване на неправоспособни водачи.

В периода полицейските екипи са извършили проверки на общо 431 моторни превозни средства. Установили са 10 нарушения за употреба на алкохол; 3 нарушения, свързани с употреба на наркотични вещества, при които водачите са отказали да бъдат изпробвани за установяване употреба на наркотични или други упойващи вещества.

8 водачи са установени като неправоспособни, 27 нарушения са констатирани за неизползване на обезопасителни колани от водачи и пътници; засечени са 3 нарушения за неправилни изпреварвания със създадена предпоставка за ПТП и други нарушения.

Във връзка с установените нарушения са съставени 96 АУАН (акт за установяване на административно нарушение) и 127 фиша. Издадени са и 335 електрони фиша за превишена скорост.