За предстоящите празнични и почивните дни по Великден ще бъде мобилизиран целият полицейски състав
За предстоящите празнични и почивните дни по Великден ще бъде мобилизиран целият полицейски състав

"За предстоящите празнични и почивните дни по Великден ще бъде мобилизиран целият полицейски състав и ще се предприемат мерки в три основни направления, с цел опазване на общественият ред и гарантиране на сигурността на гражданите в Русенска област", заяви директорът на ОД на МВР-Русе старши комисар Теодор Атанасов.

Хиляди румънски туристи се очаква да преминат през ГКПП Дунав мост по Великден

Предприети са превантивни мерки за ограничаване извършването на престъпления, като са създадени работни групи от служители на областната дирекция, които ще работят приоритетно по противодействие на престъпленията против собствеността.

Такива деяния по време на празниците най-често са домовите кражби, тъй като много граждани в тези дни отсъстват от домовете си и пребивават в други населени места, също така и джебчийските кражби, което е свързано със струпването на хора в районите на християнските храмове, на различни обществени места и в търговските комплекси.

От полицията препоръчват стопаните да предприемат всички необходими мерки за опазване на тяхното имущество, особено ако отсъстват за по-дълго време, да не се оставят големи суми пари и цанности, да се обезопасят жилищата, да бъдат бдителни за непознати и съмнителни лица, които влизат в етажната собственост, да са добре затворени и укрепени прозорци и балконски врати, особено на жилищата намиращи се на по-ниските етажи, да не се оставят отключени и без надзор превозни средства и т.н.

Служителите на реда напомня още, че в празничните дни се създават условия за понижена бдителност у хората, като от това се възползват недобронамерени лица за извършване на джебчийски кражби и други криминални деяния. Затова трябва да се проявява внимание при носенето на чанти, вещи и пари, които биха могли да бъдат обект на посегателство.

Създадена е организация за недопускане нарушения на обществения ред през празничните и почивни дни. За целта са планирани серия от охранителни мероприятия, като ще е засилено полицейското присъствие в районите на християнските храмове, големите търговски комплекси и други обществени места, където е планирано провеждането на различни събития и публични празнични прояви. Проведени са разговори с представители на местната власт, за уточняване на тези места, където се очаква да има струпвания на хора.

В графиците за охрана са включени също и  обекти на пътната инфраструктура - жп гари и автогари. При необходимост служителите на реда ще извършват и физически проверки, ще следят за лица със съмнително поведение, употребили алкохол и/или наркотични вещества. Те няма да бъдат допускани до публичните прояви и празничните събития и срещу тях ще се предприемат необходимите законови марки.

Проведени са работни срещи на полицейските служители от РУ при ОД на МВР-Русе с представители на мастната власт и на частните охранителни фирми за уточняване механизмите на взаимодействие помежду им, при възникване на инциденти и нарушения на реда.

В ход са проверки на тържища, където се продават животни. Съвместно с други компетентни органи ще се следи и за търговски дейности със стоки без платен налог, както и за качеството на продаваните продукти, особено от животински произход.

От ОДМВР – Русе са предвидени конкретни дейности за ограничаване на пътнотранспортните произшествия и спазване на ЗДвП. Главен инспектор Михаил Манов, началник на сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР-Русе запозна медиите със създадената организация.

По време на Великденските празници от 25 април до 29 април се очаква значително увеличение интензивността на движението по основните и второстепенни пътища на територията на ОД на МВР-Русе, образуване на колони във върховите часове на отпътуване и прибиране на гражданите към населените места и нарастване на риска от тежки пътно-транспортни произшествия.

През този период ще се предприемат превантивни мерки за ограничаване предпоставките за пътни злополуки - респектиране на грубите нарушители, изваждане от движението на неправоспособни, употребили алкохол или наркотици водачи, както и мерки за по-добра пропускателна способност и недопускане на задръствания.

При изготвянето на разстановката на състава ще се акцентира за активно присъствие и контрол на движението по време на най-високата му интензивност: на 25 април, от 14.00 до 20.00 ч/; 26 април, от 10.00 до 18.00 часа, 29 април, от 14.00 до  20.00 часа, като основно контрола да се осъществява по път І-5 Русе – Бяла, I-2 Русе-Разград.

Присъствието на пътя на контролния състав ще е демонстративно, като се обхванат най-натоварените и конфликтни участъци. Създадена е организация за взаимодействие с териториалните структури на АПИ за съгласуване и въвеждане на временна организация на движението и стриктен контрол по ограничение на движението по участъците от републиканската пътна мрежа на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника в първия предпразничен / 25.04.2019г./ и последния празничен / 29.04.2019г./ ден съгласно заповед № РД-11-1212/29.11.2018г. на АПИ.

По време на Великденските празници на територията на ОД на МВР-Русе ще бъде проведена специализирана полицейска операция относно спазване на скоростните режими, управление на МПС след употреба на алкохол, наркотични и/или други упойващи вещества, правоспособност, използване на обезопасителни колани и системи.