300 туристи изкачват 50 върха в един ден
300 туристи изкачват 50 върха в един ден / Дарик Русе
300 туристи изкачват 50 върха в един ден
32792
300 туристи изкачват 50 върха в един ден
  • 300 туристи изкачват 50 върха в един ден

Юбилейно едновременно изкачване на 50 върха в България организира  туристическо дружество „Академик” по повод 50 години от основаването си и 65 години от създаването на Русенския университет. Това е първа по рода си туристическа кампания с уникален характер. Провежда се под патронажа на кмета Божидар Йотов и ректора на Русенския университет Христо Белоев.

За основен ден на изкачването е определен 25септември  с час за провеждане на ритуала на всеки от върховете 11 часа. 300 участници в 14 сборни групи с до 30 души ще се установят в изходните бази на 24 септември до 18.00 ч. Кампанията е осигурена с лого, 55 знамена и 300 юбилейни фланелки. За всеки участник е подготвено Свидетелство за удостоверяване на неговата принадлежност към кампанията и покорения връх.

Специално събитие в програмата на кампанията е „Тържественото откриване на участък от Европейския пешеходен маршрут „Е-3” с обновена основна и поставена нова зимна маркировка. То ще се проведе на 25 септември от 7.00 ч. пред хижа „Ехо” в Стара планина преди старта на походите към четири върха в района. Участъкът е реновиран по проект на СТПД „Академик” с подкрепата на отдел „Хижи, маркировка и комуникации” на БТС. Маршрутът преминава от Рибаришки проход през  седловината Горни ветрови преслап, връх Юмрука, хижа „Ехо”, връх Кавладан, връх Остришка могила до връх Ушите.

На ключовите за туристите места са поставени стълбове с указателни и предупредителни табели за ориентация и предпазване. В проекта са вложени около 2500 лв. Изпълнението е дело на студенти, преподаватели и служители на дружество „Академик”.

Чуйте подробности в прикачения файл от секретаря на дружеството Стефан Георгиев.