2 в 1 - Джаз и поезия в Доходното здание
2 в 1 - Джаз и поезия в Доходното здание / Дарик Русе

Джаз и поезия в едно е поредната инициатива в рамките на Коледно-новогодишния фестивал, организиран от Община Русе. Срещата ще  събере почитателите на словото и музиката на 17 декември, петък, от 18.00 часа в новооткритата зала “Европа” в Доходното здание. В един спектакъл ще си партнират поетите Елин Рахнев и Румен Леонидов, доайена на българския джаз Петър Петров – Парчето и тромпетиста Росен Захариев. Елин Рахнев ще изпълни творби от стихосбирките си “Канела” и “Октомври”, а Румен Леонидов ще се представи откъси от най-новата си книга “Последният човек”. Поетичното слово ще се съчетае с джаз баладите, изпълнени от музикантите. Вход свободен.

Eлин Рахнев е роден през 1968 г. в София. Завършил е педагогика в СУ "Св. Климент Охридски", а по-късно специализира режисура в НАТФИЗ. Работил е като журналист във вестниците "Денят" и "Континент". Четири години е издател и главен редактор на култовото списание за поезия и есеистика "Витамин Б". В периода 2000-2003 г. е драматург на Народния театър "Иван Вазов" . От 2006 г. е драматург на Държавния сатиричен театър. Автор е на стихосбирките "Съществувам", "Развяване на минзухара", "Октомври", "Канела" и на пиесите "Боб", "Флобер", "Прозорецът на Йонеско", "Кукувицата", "Фенове" и "Маршрутка". Носител е на авторитетни награди за поезия и драматургия. Пиесите и стиховете му са превеждани на повече от 15 езика.

Румен Леонидов е през 1953 г. в София. Завършил е Българска филология в Пловдивския университет ”Паисий Хилендарски”. Автор е на 8 стихосбирки: ”Предупреждение” /1977/, “И огънят си спомни за искрата” /1982/, “Голям и малък”/1990/,”Неточните размери на живота” /1995/, ”Сънят на продавача” /1997/, ”Край на митологията” /1997/, “Класически парчета”/2000/. В чужбина има два сборника – “Камък в блатото”/1998/, Скопие, Р. Македония и „Край на митологията”/2007/, Варшава, Полша. На международния фестивал „Вино и поезия” в Словения е обявен за безспорен победител в конкуренцията на 25 творци от цял свят. Носител е на ”Сребърен плакет” за книгата „Голям и малък” 1995, Рим, Италия.
Негови стихове са включени в различни антологии на българската поезията по света, има и самостоятелни публикации в САЩ, Англия, Русия, Италия, Унгария, Индия, Гърция, Сърбия, Австрия, Албания, Украйна, Молдова, Македония, Полша, Словения. На тазгодишните „Мелнишки вечери на поезията” Румен Леонидов печели две отличия – Първа награда за стихотворението „Свети дух, духов ден” и Наградата на ВМРО за „Песен за Леонид войвода”.