Мъжко хоро в Янтра
Мъжко хоро в Янтра / netinfo
Стотици жители и гости на Ценово се събраха край моста на река Янтра в близост до Ценово, за да наблюдават ритуала по ваденето на кръста от ледените води. След няколко участия Ивайло Иванов успя да се пребори с конкуренцията и улови светия символ. Веднага след като беше благословен от отец Антон младежът получи парична награда от кмета на община Ценово Петър Петров. Той връчи приз на най-възрастния участник в церемонията – Николай Илиев, който е на 64 години. Второто отличие беше отредено за Методи Кръстев, който е най-дългогодишният участник в ритуала по ваденето на кръста и участва вече за 15 път.

Общо 19 смелчаци се хвърлиха в ледените води на Янтра, за да хванат кръста. Тази година празникът Богоявление получи ново звучене и развитие в Ценово. По инициатива на читалищното настоятелство на НЧ „Христо Ботев“ записаните участници в ритуала се събираха в продължение на няколко дни, за да разучат стъпките на българските хора и типични песни за празника. На Йордановден мъжете рано сутринта се събраха в центъра на Ценово, облечени в национални носии. Предвождани от два големи национални флага, шествието се отправи към църковния храм „Света Параскева“. Отец Антон благослови участниците в ритуала и отслужи празничен водосвет за здраве и благоденствие на жителите на Ценово. Литийното шествие се отправи към брега на Янтра. От рано сутринта доброволци бяха наклали буен огън, за да посрещнат участниците и гостите. Под звуците на духовата музика се изви кръшно българско хоро. Танцьорите постепенно нагазиха във водите на реката.

„Ритуалът се изпълнява за първи път в Ценово. В него се включиха само мъжете, които по-късно ще се борят за кръста. Мъжкото хора е най-вече за здраве през цялата година. Надяваме се, че през следващата година участниците в мъжкото хора да се увеличат“, сподели секретарят на читалището Веска Димитрова. В центъра на хорото 64-годишният земеделски производител и общински съветник Цветан Георгиев даваше тон на празника като звуците на тъпана се разнасяха нашир и надлъж по поречието на Янтра. Той изсипа във водите на реката шепа пръст, донесена специално за ритуала от Божи гроб. След като отец Антон отново благослови множеството от хора, с мокри дрехи мъжете отново се хванаха на хоро около пламъците на огъня. Празникът продължи с много веселие, хора и настроение.

Ритуали по ваденето на кръста се проведоха и в селата Долна Студена и Новград. В Долна Студена свещеникът беше пренесен на конче до остров по средата на реката, за да хвърли кръста. Деветима души се престрашиха да се хвърлят в Янтра, но щастието се усмихна на 18-годишният Никола Рацов. Той за първи път участва в ритуала, но беше категоричен, че и през следващата година ще е един от претендентите. Наградата за най-възрастен участник получи Адриан Петров. В Новград Светлозар Андреев улови кръста и под благослова за здраве и многобройни аплодисменти получи поздравления от кмета на населеното място Диана Копчева.