Ветеринари искат масова ваксинация на животните срещу антракс
Ветеринари искат масова ваксинация на животните срещу антракс / netinfo
С констатация, че институциите в област Разград са си свършили коректно работата по възникналия случай на антракс в региона и с предложение до Българската агенция по безопасност на храните завърши работна среща на Областния управител на Разград Гюнай Хюсмен с представители на институции, ангажирани с казуса, това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Разград.

И БАБХ потвърди за антракса в Трапище, Областният управител свиква среща на институциите

„Най-важното е, че са взети бързи и адекватни мерки за опазване на здравето на населението“ – коментира г-н Хюсмен. На срещата какво са свършили след възникването на съмнението за заболяването, обявиха от: Областната дирекция по безопасност на храните-Разград, Регионалната здравна инспекция-Разград, МБАЛ-Разград, Районна прокуратура-Разград, ОДМВР-Разград, община Лозница и Българския ветеринарен съюз. И хуманните, и ветеринарните лекари бяха категорични, че във връзка с потвърдения случай на заболяване от антракс 45-годишен овцевъд от Трапище няма място за тревога сред населението, тъй като болестта в кожната й форма не се предава от човек на човек, а само от животно на човек. Според Закона за здравето обаче независимо от формата на заболяването пациенти с такава диагноза подлежат на задължителна изолация – алгументира действията на прокуратурата районният прокурор Любомир Георгиев. Болният от антракс мъж се лекува в МБАЛ-Разград, антибиотичният му курс завършва утре, в добро състояние е – съобщи директорът на болницата д-р Гечо Жеков. На пеницилинова профилактика и наблюдение за 14 дни са четиримата контактни – трима от семейството на болния и овчаря на стадото – съобщи директорът на РЗИ д-р Ася Генева. Частно практикуващите ветеринари апелираха към прецизност и изразиха притеснение, че не за пръв път се случва да има разминавания в резултатите от проби, изследвани от държавни лаборатории.

Положителна за антракс е пробата на овцевъда от Трапище


При конкретния случай се оказало така, че болестта първо е установена при човека, а не при животните, макар първо от тях да са взети проби. Д-р Росица Ангелова от ОДБХ-Разград представи на заседанието заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, в която в 11 пункта се описват мерките и забраните, които предстои да се въведат на територията на село Трапище, община Лозница и област Разград. В селото вече е извършена ваксинация на 600-те овце от стадото на болния мъж, започнала е такава процедура и за останалите 1700 животни в селото.

Прокуратурата разпореди изолация за мъжа от Трапище със съмнения за антракс

Предстои още дезинфекция на овцефермата, ще се вземат проби от фуража и почвата. Труповете на осемте умрели от заболяването животни се унищожават в екарисаж, стопаните от региона се призовават при първи симптоми на заболяването да информират ветеринарните власти. Наложена е забрана за придвижване на едри преживни животни, дребни преживни животни и еднокопитни животни към и от заразеното населено място. Разпоредено е още засилване на контрола върху месодобивните, месопреработвателните и млекопреработвателните предприятия в региона.

Съмнения за антракс в Разградско, 6 овце умрели, стопанинът им в болница

Заповедта на БАБХ изисква още недопускане на нерегламентирана продажба на суровини и храни от животински произход и кожи в областта. По време на срещата д-р Стойко Колев и д-р Никола Досев от Българския ветеринарен съюз обявиха още, че ще изпратят предложение до БАБХ да бъде извършвана ежегодна ваксинация срещу антракс на всички овце, говеда и коне в Североизточна България, тъй като през последните години 90% от случаите на заболяването са в тази част на страната. В момента според нормативната база ваксинация се извършва в населени места, където е имало заболяване през последните 30 години, а с оглед последните случаи става ясно, че спорите остават в почвата за по-дълъг период. Ваксините се произвеждат в България, ефективни са, струват стотинки, а разходите за труда на ветеринарите, които ги поставят са по 1 лев на животно – уточни д-р Колев. Такъв вид ваксинации са безплатни за фермерите, плащат се от държавата.