Антракс в Трапище
Антракс в Трапище / human-health.org
След Регионалната здравна инспекция в Разград и от Българската агенция по безопасност на храните потвърдиха за наличието на антракс в Трапище. Областна дирекция по безопасност на храните, град Разград констатира първично огнище на заболяването антракс в село Трапище, община Лозница, област Разград – информират на интернет страницата си от БАБХ.

Положителна за антракс е пробата на овцевъда от Трапище

Установена е смъртта на 7 овце в животновъден обект в селото, взетите проби за лабораторни изследвания показвт наличие на антракс. ОДБХ Разград и Регионална здравна инспекция – Разград съвместно обследват случая. Започна незабавна ваксинация на всички възприемчиви животни в населеното място. Вече е ваксинирано цялото стадо от 600 овце в засегнатия животновъден обект. В селото има общо около 1700 животни, 400 едри преживни животни,  близо 1200 дребни преживни животни и 20 еднокопитни. Забранява се клането и придвижването към и от територията на заразеното населено място на възприемчивите животни до изтичането 14-дневния имунизационен период.

Прокуратурата разпореди изолация за мъжа от Трапище със съмнения за антракс

Предстои механично почистване и дезинфекция на сградите, помещенията, в които се отглеждат животни и оборудването, включително и превозните средства влизащи и напускащи обекта по начин, гарантиращ унищожаване на причинителя на болестта. 

Съмнения за антракс в Разградско, 6 овце умрели, стопанинът им в болница

До този момент животните в село Трапище не са подлежали на ваксинация, защото в района не е констатирано огнище на антракс в последните 50 години. 
Междувременно от пресцентъра на Областна администрация обявиха, че Областният управител Гюнай Хюсмен свиква утре среща на представители на институции, които имат отношение по недопускане разпространението на болестта антракс. Поканени за участие са представители на: Областната дирекция по безопасност на храните-Разград, РЗИ-Разград, МБАЛ-Разград, Окръжна прокуратура-Разград, ОДМВР-Разград, община Лозница, Българския ветеринарен съюз. Срещата е от 11:00 часа на 6 октомври в зала 712 на Областна администрация-Разград.