линейка
линейка / Веселин Максимов
Положителна за антракс е пробата на 45-годишния овцевъд от разградското село Трапище. Това съобщи директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция в Разград д-р Рени Кирякова. Изследването бе извършено в Националния център за заразни и паразитни болести в София. Мъжът още в събота бе настанен в Инфекциозно отделение на разградската болница, няколко дни по-късно той сам напуснал болницата и се наложи с полиция и прокуратура да бъде върнат в лечебното заведение, държавното обвинение разпореди задължителна изолация, каквото е изискването на Закона за здравето за подобни опасни заболявания.

Прокуратурата разпореди изолация за мъжа от Трапище със съмнения за антракс

"Болният е на венозни антибиотици до събота, състоянието му е добро", увери д-р Кирякова. Тя заяви, че болният не е източник на зараза и не е опасен за околните, заболяването се пренася чрез животни

Под медицинско наблюдение за 8 дни са четирима контактни – трима от семейството и работник в овцефермата. Те са на пеницилинова профилактика – обясни още д-р Кирякова.

Съмнения за антракс в Разградско, 6 овце умрели, стопанинът им в болница

"Взети са мерки и за животните в селото", съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Илиян Драмалиев. Шестстотинте овце във фермата на болния фермер са ваксинирани вчера, а днес започва ваксинация на всички овце, крави и коне в Трапище, те са общо около 1700, ваксинацията е безплатна за стопаните им – каза Драмалиев.

В стадото на 45-годишния мъж миналата седмица умряха 6 овце, а тази – още една, поради съмнения за опасното заболяване, за изследване в лаборатория бяха изпратени три проби, двете бяха отрицателни, за едната още се чакат резултати, но заради положителния резултат при човека ветеринарите започнаха профилактика.