В петък и събота е фестивалът „Античният Абритус“
В петък и събота е фестивалът „Античният Абритус“ / netinfo

В 17:30 часа в петък (24 юни) в експозиционната зала на интерактивен музей в Регионален исторически музей - Разград, ще бъде открита изложбата „Могилите на Котела. Последни открития в „Сборяново”. С нея  ще бъде даден старт на фестивала „Античният Абритус”, организиран от Община Разград – съобщават от пресцентъра на местната управа. Изложбата ще представи резултатите от проучванията на проф. Диана Гергова, на която ще бъде връчена официално и наградата „Анание Явашов”.

Тържествената церемония по откриването на Фестивала ще бъде в 21:30 часа на вила „Урбана” – в античния град Абритус, където присъстващите ще се насладят на атрактивна програма, със специалното участие на Театрално-музикален център –Разград и Средношколски състав „Лудогорска младост” към Капански ансамбъл, както и Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов”. Гостите на фестивала ще имат възможността да присъстват на момент, в който император Деций Траян провъзгласява сина си Херений Етруск за съимператор, а след това да чуят речта на императора пред войската преди решаващата битка през юни 251 г.

Вторият ден на „Античният Абритус” ще започне в 16:00 часа със забавна програма за малките жители и гости на града, които ще се превърнат в „Търсачи на съкровища”. Децата ще могат сами да си отсекат монети и ще подреждат мозайки.

В 17:00 часа ще се открие арената за гладиаторски битки, която се намира в Римския военен лагер. След откриването започва дефиле на ученици и деца от ЦДГ 4, след което малчуганите от детската градина ще представят античен танц. Пентатлонът започва в 17:50 часа и ще продължи един час. Веднага след това започва демонстрация - „Варварска атака” във Римския военен лагер. Следва реконструкция на бойна техника, конно шествие и спектакъл на римски облекла, който ще се проведе в гладиаторската арена. В 20:30 часа отново на същото място ще се проведат гладиаторски битки.

Заключителният момент на Фестивала ще се проведе на вила „Урбана” с тържествен концерт „От древната епоха до съвременния ден” на Капански ансамбъл - Разград.

През двата дни на „Античният Абритус” ще могат да се наблюдават демонстрации на занаяти в базара, дегустация на римска кухня, а всеки, който има желание да запази хубав спомен от събитието – ще може да посети „Фотографското ателие” и да се снима пред античен декор.