/ iStock/Getty Images
Специализирана полицейска операция по безопасност на движението започва от 21 януари на територията на Областната дирекция на МВР в Разград. От 16.00 часа ще се осъществява засилен контрол на водачите на превозни средства за поведението им спрямо пешеходците на пътя, както и спазването на правилата от страна на самите пешеходци, информират от пресцентъра на Дирекцията.

От 1 януари 2021 г. до 18 януари 2022 година на територията на ОД на МВР - Разград са настъпили общо 83 пътно-транспортни произшествия с участието на пешеходци. При тях трима души са загинали и 77 са ранени, показва справка. За неспазване на правилата за движение през миналата година са съставени три акта и 185 глоби по фиш на пешеходци, както и 34 акта на водачи, неосигурили предимство.

Зимният сезон предразполага към възникване на по-голям брой тежки пътно-транспортни произшествия с участието на пешеходци, предвид факта, че те се движат с тъмни дрехи и са по-слабо забележими в тъмната част от денонощието.

За да се ограничат предпоставките за пътно-транспортни произшествия, пътните полицаи ще следят стриктно за поведението на шофьорите и пешеходците на пътя.
Проверките ще продължат до 30 януари включително.
БТА