/ iStock/Getty Images
Състав на Окръжния съд в Разград призна за виновна 46-годишна жена, че е укрила данъчни задължения в особено големи размери и ѝ наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от три години. Изпълнението на наказанието е отложено за изпитателен срок от четири години, съобщи говорителят на съда Илияна Банчева. 

Жената ще трябва да заплати и разноски по досъдебното производство в размер на 1389,60 лв. Делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие като подсъдимата призна изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт.

От събраните доказателства е установено, че в периода от 2014 г. до март 2016 г. в Разград, в условията на продължавано престъпление, Цонка Н. в качеството си на едноличен собственик на капитала и представляващ търговско дружество със седалище в Разград като данъчно задължено лице, е избегнала установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери - данък върху добавената стойност в размер на 137 478,52 лв.

Подсъдимата като посредствен извършител, чрез фактическите действия на счетоводител, е потвърдила неистина в подадените в Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите във Варна – офис гр. Разград, 26 броя справки-декларации, като е използвала документи с невярно съдържание при представяне на информацията пред органите по приходите. Освен това не е издала фактура или друг счетоводен документ за извършените продажби и е допуснала осъществяването на счетоводството в нарушение на изискванията на счетоводното законодателство.

Присъдата може да бъде обжалвана, уточни Банчева.
БТА