Спомен за Джон Ленън и първото събитие извън Комсомола в Разград
Спомен за Джон Ленън и първото събитие извън Комсомола в Разград / netinfo

Ученици от ГПЧЕ“Екзарх Йосиф“ чуха от първа ръка как се е случило първото в Разград неформално организирано младежко събитие извън опеката на БКП и Комсомола. Срещата с един от организаторите – Живка Хуанг – организира директорът на школото Пейчо Георгиев.

Оказа се че той самият също има спомени от това събитие, но от другата страна – на тези, които е трябвало да контролират как ще се проведе шествието.

Събитието е честване на 9 години от смъртта на Джон Ленън. Случва се на 8 декември 1989 г. В дните преди това партийни и комсомолски лидери събират училищните управи с указания да стопират участието на учениците в замислено шествие в памет на Ленън. Натиск над организаторите – Живка Хуанг и Стоян Стоянов - няма, но на връстниците им се указва да се въздържат от участие в шествието.

Спомен за Джон Ленън и първото събитие извън Комсомола в Разград
netinfo

То се случва привечер в паметния ден. От сградата на Стария театър към Ронда преминава шествие, в крайната точка палят свещи, чака ги диджей, който огласява Градския парк с песни на „Бийтълс“. Събитието се наблюдава отблизо от партийни и комсомолски активисти, отново обаче намеса няма.

Случката не се превръща в традиция, но остава в градската история като първото събитие, организирано неформално от младите хора на Разград.

24 години по-късно тийнейджърите от Езиковата се интересуваха дали идеите на организаторите са претърпели промяна. Отговорът „да“ предизвика реакция, но различните поколения се обединиха около идеята, че човек трябва да се стреми към свободата и към реализиране на мечтите си.

Спомен за Джон Ленън и първото събитие извън Комсомола в Разград
netinfo

Бунтарят от 1989 г. Живка Хуанг има висше образование по здравен мениджмънт, работи като медицинска сестра в разградската болница. Ива три дъщери, едната миналата година завърши ГПЧЕ, а другите две са в момента ученички там.