/ РИОСВ-Русе
Екип експерти от РИОСВ-Русе и Басейнова дирекция „Дунавски район“ извършиха вчера съвместна проверка на язовир „Липник“, в с. Липник, община Разградм съобщават от пресцентъра на екоинспекцията.

Проверката е извънредна и е по сигнал на концесионера за отлагане на замърсени води и оцветяване повърхността на язовира. При обход на дерето, подхранващо язовира и около водното му огледало, не са открити следи от замърсявания, отлагания по брега или наличие на мъртва риба. Взети са водни проби след регламентираната точка на заустване на млекопреработвателно предприятие в района.

Те ще бъдат изпитвани в Регионална лаборатория-Русе към ИАОС по показатели, които са заложени в специализирана наредба за характеризиране  на повърхностните води. Резултатите ще станат ясни до 10 дни.

Проверка е извършена и на млекопреработвателното предприятие, собственост на „Имдо“ ООД. На място е установено, че няма нарушения на технологичния процес в работата на пречиствателните съоръжения.

Операторът не е представил на място изисканите документи, удостоверяващи предаването на част от отпадъчните води, формирани от дейността на предприятието. Дадени са предписания за представянето им в кратки срокове. Проверката по сигнала продължава.

Това не е първи сигнал за замърсяване на водоема, предишните обаче бяха преди повече от 10 години. Тогава ситуацията имаше и политически привкус, тъй като един от днешните съдружници във фирмата, собственик на мандрата до язовира Даут Осман, бе депутат от ДПС в 40-тото Народно събрание.

Тогава сагата завърши с оправдателна присъда за съпругата на депутата Мериха Осман, която е управител на фирмата.