/ / iStock/Getty Images
С правителствено постановление са осигурени сто хиляди лева за доизграждането на новия храм "Свети Цар Борис-Михаил Покръстител" в Разград. Това съобщиха днес пред представители на медиите народният представител Десислава Атанасова и архиерейският наместник отец Георги.

Финансовата помощ се предоставя след мотивирано искане от страна на църковното настоятелство, със съдействието на Русенския митрополит Наум.

Архиерейският наместник изрази благодарност за подкрепата, като подчерта, че средствата ще бъдат използвани за изработването на иконостаса, изографисването на храма и за отоплителна инсталация.

Изграждането на новата църква в Разград започна през 2013 година с личната благословия на Патриарх Неофит и лептата на многобройни дарители. Заради недостиг на средства, строителството бе прекъсвано няколко пъти. Градежът на църквата бе възобновен през 2019 година със средства от Турската агенция за координация и сътрудничество, а с парите отпуснати днес ще бъде окончателно завършен, заявиха отецът и народният представител.

Архиерейският наместник изрази надежда новият храм да бъде открит и осветен през пролетта на следващата година.

Радвам се, че в днешния ден съм тук, за да се поздравим със своеобразния успех за общото благо на миряните в Разград, каза депутатът Десислава Атанасова. Тя отбеляза, че правителството отделя сериозни суми за реставрация на храмове, без значение дали те са свързани с православието или с друго вероизповедание като припомни, че в Разград с държавни средства се реставрира и джамията "Ибрахим Паша". Народният представител каза още, че ще търсят съдействие и се надяват да получат подкрепа и за осигуряване на средства за реставрационни дейности на храма "Свети Николай Чудотворец" в Разград. Отец Георги уточни, че парите са необходими за ремонт на покрива, смяна на дограмата и отоплението.
 
БТА