/ Община Разград
Още 25 жители на Разград, изпаднали в тежка социална и финансова ситуация, от днес са включени в проекта „Обществена трапезария“, съобщиха от Общината. Те получават храна от Домашния социален патронаж с допълнително отпуснати средства от Фонд „Социална закрила“. Преди това ползвателите на тази услуга бяха 50.

Община Разград

Във връзка с обявеното извънредно положение в Република България и в предвид непрекъснато усложняващата се епидемиологична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19, както и с цел спешното отговаряне на потребностите на обществото, в рамките на осемнадесет работни дни лица от застрашени, рискови групи, ще се възползват от възможността да получат топъл обяд.  

Община Разград изработи Механизъм за подпомагане на семейства в нужда с храна в извънредното положение

От Домашен социален патронаж уверяват, че предоставянето на услугата се осъществява при спазване на всички необходими хигиенни и противоепидемични мерки, с цел ограничаване и предотвратяване на евентуални рискове за участниците в процеса по предоставяне на социалната услуга.

Община Разград

От началото на месец март Домашен социален патронаж разшири дейността си по предоставяне на готова храна и по отношение на селищата, в които извършва услуги. В обхвата са включени четири нови населени места: Липник, Побит камък, Топчии и Просторно.

Община Разград организира подпомагане на семейства с нужда от осигуряване на храна (СНИМКИ)

Над 30 потребители в пенсионна възраст и лица с увреждания от тези населени места  се възползват от възможността всеки ден да получават топла храна до адрес, избирайки от разнообразното месечно меню включващо супа, постно и месно основно ястие, десерт и хляб.

Община Разград

От вчера служителите в Домашен социален патронаж партнират на Областния съвет на Български червен кръст в поетапното предоставяне на пакети с хранителни продукти, което се извършва в изпълнение на Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане на най-нуждаещи се лица, съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещи се лица.

Започна доставката по домовете на лекарства и стоки от първа необходимост на нуждаещи се в Разград 

От дарението се възползват лица, попадащи под обхвата на процедура „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“ по ОП РЧР 2014-2020 г. Това са предимно възрастни хора над 65 г., хора с увреждания, живеещи сами и без близки, които да се грижат за тях, включени в списъците на Агенция „Социално подпомагане“.

Общият брой на лицата надхвърля 185 нуждаещи се от Разград и селата Благоево, Гецово, Дряновец, Липник, Стражец, Раковски, Топчии, Побит камък, Осенец. Раздаването се извършва до домовете на всеки един, благодарение на съдействието на Домашен социален патронаж, служители и доброволци на БЧК. 

Община Разград

Индивидуалните пакети са със средно тегло до 30 кг и съдържат хранителни продукти като брашно, боб, леща, грах, лютеница, олио, месни консерви, спагети, пилешко месо, кюфтета със сос и други.

Кампанията по осигуряването и предоставянето на пакетите се реализира в партньорство между Агенцията за социално подпомагане и БЧК.