Сред експонатите своето важно място заемат „двойно“ шише за охлаждане на вино, сифони и шишета за сода, лимонада и други газирани „спътници“ на алкохола
Една от популярните пътуващи експозиции на горнооряховския музей „Алкохол & Амбалаж” ще гостува в Разград по покана на Регионалния исторически музей. Изложбата ще бъде открита на 8 април в Етнографския музей.

Специален гост ще бъде Пламен Мадемов, директор на музея в Горна Оряховица, съобщиха от разградския музей. Изложбата представя различни видове алкохолни бутилки, гарафи, чаши, халби, шишета за газирани напитки, мострени етикети и още различни и интересни предмети за алкохол, безалкохолни напитки и амбалаж за тях.

Опознайте историята на ракията - вечната гордост на българина в първия музей у нас

Сред експонатите своето важно място заемат „двойно“ шише за охлаждане на вино, сифони и шишета за сода, лимонада и други газирани „спътници“ на алкохола. Особено красиви са няколко колекции от стъклени бутилки с различна форма и вместимост.

"В експозицията могат да се видят старите лимонадени шишета със закопчалка тип „коронка”. Показани са и други нестандартни методи за затваряне на бутилки", посочи пресаташето на музея Георги Тодоров.

Изложбата включва множество черно-бели снимки с различно „алкохолно” послание. Върху някои от тях са изобразени типично български кръчмарско-юнашки сюжети, както и реклами за все още набиращата в началото на ХХ век популярност у нас бира.

"Специално място в експозицията заема фирма „Васил П. Буланов”, представена от даренията на неговата внучка", каза още Тодоров. Той добави, че „Алкохол & Амбалаж” е създадена през далечната 2006 година и вече 18 години пътува и гостува в различни музеи на страната.

"Тя е първата от трилогията „Пороците”. Втората е „Тютюн & Сие” и последната - „Захар & Кафе”. Експозицията е едно много сполучливо шеговито намигване към края на XIX до средата на XX - към човешките слабости или сладости. Тя ще остане в Етнографския музей в Разград до края на април", допълни Георги Тодоров.

В навечерието на Деня на Разград - 28 януари, Етнографският музей представи две изложби, в които се преплитат традиции и съвременност. Преди това в музея гостува експозицията „От свети Никола до Дядо Коледа“. Представена беше и изложба, посветена на първия кмет на Разград след Освобождението - Георги Попов.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Садет Кърова, БТА