/ Областна администрация - Разград
Според областния управител сериозната опасност над страната е унищожаване на цял бранш свиневъдството

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен и двамата му заместници Нурие Црънгалова и Евгени Драганов участваха в информационна среща, организирана от Министерството на земеделието, храните и горите и Областна дирекция „Земеделие“-Разград, съобщиха от пресслужбата на Областна администрация.

Обявиха бедствено положение и в Разградско заради Африканската чума

Събитието е част от кампания на земеделското ведомство, свързана с разяснения по прилагане на мерки за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта Африканска чума по свинете. Лектори на срещата бяха д-р Койчо  Коев, доц.д-р Владимир Петров от Ветеринарномедицински факултет на Тракийски университет – Стара Загора.

Искат помощ от прокуратурата за проверка на нерагламентирано отглеждани животни

Пред експертите и участниците в срещата – ветеринари, кметове на населени места и собственици на регистрирани свинеферми – г-н Хюсмен съобщи за обявеното вчера в областта бедствено положение и взетите и предстоящи мерки за неразпространение на заболяването. Увери, че те са с цел заболяването да не бъде допускано на територията на област  Разград.

Огнище на Африканска чума при домашни свине и в Търговищко

Областният управител изрази категоричната си позиция, че няма да допусне политизирането на темата на територията на региона, според него сериозната опасност над страната е унищожаване на цял бранш свиневъдството.

Той увери, че в заповедта, която е издал, няма разпореждане да се унищожават прасетата по населени места, но той препоръча на гражданите да заколят сами прасетата, които отглеждат от типа „заден двор“, защото при установяване на зараза в региона унищожаването ще се наложи да бъде извършено от  ветеринарните служби.

Двамата експерти обясниха обстойно начините на разпространение на заболяването и отговориха на конкретни въпроси от участниците в срещата.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари