Домашен арест поиска адвокатът на Пембеев, съдът бе категоричен, че мястото му е в ареста
Домашен арест поиска адвокатът на Пембеев, съдът бе категоричен, че мястото му е в ареста / Радка Минчева
Адвокатът на убиеца на таксиметровия шофьор от Разград изтъкна младост и чисто съдебно минало като аргумент за по-лека мярка за неотклонение, съдът обаче категорично не кредитира тези аргументи и остави Сали Пембеев в ареста за постоянно.

Заседанието продължи по-малко от 30 минути. Съдия по мярката бе председателят на Окръжен съд-Разград Лазар Мичев. Пред него прокурорът Сезгин Османов обоснова искането си със всичките аргументи по Наказателно-процесуалния кодекс за подобна мярка – налице е обосновано предположение, че Пембеев е извършил тежкото престъпление, опасност да се укрие или извърши друго престъпление, ако мярката бъде различна. Османов коментира още, че престъплението е извършено с бруталност и предварително намерение. Съобщи още, че мъжът е захвърлил оръжието, с което извършил убийството, и ножът още не е намерен.

Адвокат Радостин Ковалаков призна добрата работа на органите на досъдебното производство, които дори и според него за 48 часа са събрали множество доказателства, за да се направи обосновано предположение, че Пембеев е извършител на грабежа, придружен с убийство. Видимо на защитника му бе трудно да изтъкне причини за по-лека мярка – домашен арест, но все пак каза, че не били изяснени мотивите за извършването на това престъпление, а другите му аргументи бяха младостта и чистото съдебно минало на Пембеев.

Младостта и чистото съдебно минало не са основание за по-лека мярка, категоричен бе съдия Мичев. Той детайлно описа мотивите си да постанови задържането на Пембеев за постоянно в ареста. Според него са налице немалък брой доказателства – протоколи от огледи, претърсвания, освидетелстване, разпознаване на лице, гласни доказателства от общо деветима свидетели, експертиза от аутопсията. Обвиняемият е избягал от местопрестъплението, опитал е да заличи следите от деянието си, няма постоянен адрес, често пътува до Германия. Най-подходящата мярка е задържане под стража, завърши съдия Мичев.

Срокът за жалба и протест на решението му пред Апелативен съд-Варна е три дни, ако бъде подадена жалба, съдебното заседание ще е на 5 март.

В съдебната зала обвиняемият трудно разбираше какво го питат, затрудни са да обяви рождената си дата, както и какво гражданство има. Първоначално заяви, че ще се възползва от правото си да обяви своята позиция по искането за постоянна мярка, но после каза „отказах се”. При предложението за последна дума повтори подсказването на адвоката си – „предоставям на съда”. В залата отказа да бъде сниман.

Домашен арест поиска адвокатът на Пембеев, съдът бе категоричен, че мястото му е в ареста
Радка Минчева

Домашен арест поиска адвокатът на Пембеев, съдът бе категоричен, че мястото му е в ареста
Радка Минчева