Доброволците от приюта регистрираха сдружение
Доброволците от приюта регистрираха сдружение / Радка Минчева, архив

Доброволците, които от лятото на миналата година полагат усилия да се грижат за животните от Изолатора за бездомни кучета в Разград, вече официално са обединени в сдружение с нестопанска цел.

Преди дни е излязла съдебната регистрация на сдружение „Защита на животните в Лудогорието“. Сред целите на най-новото НПО в Разград са: да работи за укрепване на човешкия морал чрез популяризиране на хуманно, толерантно и отговорно отношение към природата и животните, да разширява общественото участие при решаване на природозащитни и екологични проблеми. Част от дейностите на новото сдружение се реализират от доброволците още преди съдебната регистрация – намиране на стопани за бездомни животни, осъществяване на граждански контрол върху дейността на институциите съобразно законовите изисквания и принципи на гражданското общество, изразяване пред местната власт на отношения по проблеми, свързани със защита на животните и други. Доброволците вече закупиха и поставиха над 20 къщички за част от кучетата, както и дървени палети върху бетонния под на клетките, историите на кучетата в разградския приют се публикуват във фейсбук страница и доброволците вече са помогнали за над 20 осиновявания на кучета, някои от които в чужбина. Въпреки, че срещат затруднения в достъпа до приюта, в който в почивните дни работници няма, по време на няколко съботни акции доброволците носят храна на животните, поставят къщички и разхождат част от кучетата. В едно от посещенията се включиха и председателят на Общински съвет-Разград Надежда Радославова и общинския съветник Джипо Джипов.

Писмената информация за желание за поредното посещение е входирана в община Разград 3 дни предварително, за пръв път това става от името на вече регистрираното сдружение. Доброволците се събират пред приюта утре, 30 януари, от 10,00 ч., приемат радушно и нови съмишленици.

Председател на сдружение „Защита на животните в Лудогорието“ е шефът на банковия клон на „Инвестбанк“ в Разград Ирена Райчева, в Управителния съвет са още: Радина Василева, Николета Георгиева, Надежда Георгиева и Валентина Николова.

Повече информация за инициативите на сдружението можете да научавате от фейсбук страницата „Кучешки истории: Пансион за души – гр. Разград“.