Жена омбудсман или провал на избора?
Жена омбудсман или провал на избора? / netinfo
Наскоро пенсионираната дългогодишна директорка на Националната търговска гимназия Юлия Юрдекова е с най-големи шансове да бъде избрана за обществен защитник на Пловдив, показа проучване на Дарик радио преди днешното гласуване в Общинския съвет. Съветниците ще избират между 3 кандидатури, другите две са на юриста на Областния управител Наташа Ценева и на преподавателя по конситуционно право Христо Паунов.

10-членната група на ВМРО официално обяви, че ще гласува за Юрдекова. Очаква се тя да получи 5 гласа от “Атака”, повече от половината червени гласове и да обере вота на неорганиираните в групи съветници. Най-голямата партия в управляващата коалиция – ГЕРБ, до последно ще пази в тайна кого ще подкрепи. По неофициална информация от коалиционните им партньори, това ще бъде Наташа Ценева.

От ГЕРБ смятат, че е малко вероятно някоя от кандидатурите да събере квалифицирано мнозинство от 34 гласа. Коалиционният им партньор от “Атака” Тодор Христев обаче бе категоричен пред Дарик, че от днес Пловдив ще има омбудсман и това ще бъде жена.

Ако съветниците изберат обществен посредник между гражданите и институциите, ще бъдат гласувани и промени във вече приетия Правилник за неговата работа. Те предвиждат омбудсмана да предложи свой заместник, а възнаграждението му да бъде вдигнато от първоначално гласуваните 3 минимални работни заплати на 5. Ако това бъде прието, бъдещият обществен защитник ще получава 1100 лева. Според председателя на Общинския съвет Йордан Кюмюрджиев обаче подобни промени подменят по недопустим начин конкурсните условия и целят да обслужат “правилната кандидатура”, ако тя събере достатъчно гласове.