Земеделски производители, чиито насаждения пострадаха от градушката, паднала на 31 май, затвориха в знак на протест пътя Пловдив–Хасково.

Селскостопански машини спряха движението при отбивката за село Чешнегирово. В посока от Пловдив полицията отбива движението към Садово.

БТА

На срещата, която се състоя вчера в Садово, между представители на Министерството на земеделието и земеделски производители, не получихме яснота кога и с колко ще бъдат подпомогнати хората, каза кметът на Община Садово Димитър Здравков. По думите му, стопаните настояват за яснота и бързи реакции.

БТА

Всяка година се повтаря едно и също, механизмът за обезщетенията не работи и производителите все още не са получили компенсации от миналата година, каза Здравков. Според протестиращите трябва да се реши проблемът с прелитащите самолети и държавата да вземе решение при метеорологични условия с градушки приоритет да е обстрелването с противоградни ракети.

БТА

Във вторник градушка с размери на череша унищожи голяма част от насажденията в Садово и село Чешнегирово. Валежът е започнал към 16:30 ч. и е бил интензивен. Продължил е около 20 минути. Противоградни ракети в този момент не са били изстрелвани заради прелитащи самолети.

БТА

Пострадалите насаждения са предимно зеленчуци, слънчоглед, царевица, каза кметът на Садово Димитър Здравков. По думите му в различна степен са засегнати площи от около 10 000 декара. За близо 100 семейства това е основно препитание, допълни Здравков.
БТА