Застрашен е договорът с Батакалиев за Градски транспорт
Застрашен е договорът с Батакалиев за Градски транспорт / Dariknews.bg

Надзорният съвет на Пловдивската агенция за приватизация ще разглежда казуса с приватизираното дружество „Градски транспорт" на днешното си заседание. Това съобщи за Дарик шефът на Надзорния съвет Тодор Кръстев. Повод темата отново да е на дневен ред е реалната опасност до месец част от имотите на дружеството да бъдат обявени за публична продан, поясни Кръстев.  

Във вторник частен съдебен изпълнител е описал недвижимото имущество на „Градски транспорт",  с продажбата на което може да се погаси натрупания от около 3 млн. лева дълг към доставчика на горива „Векта". Застрашени са централното депо в кв. „Филипово", гаражът в „Тракия" и диспечерският пункт под Карловския надлез.

Според Тодор Кръстев, не е изключено и да се стигне до разтрогване на договора с мажоритарния собственик на приватизираното дружество Ангел Батаклиев. Преди да се вземе окончателно решение, трябва да се запознаем подробно с документацията, уточни той и добави, че ако се стигне до публична продан, агенцията ще направи всичко възможно да спаси тази част от имотите, които са собственост на общината.

Пета година собственикът на „Векта" Петър Никленов води дела за дължимите от „Градски транспорт" суми.

В края на миналата година  Пловдивският апелативен съд постанови, че дружеството трябва да изплати на собственика на доставчика на горива  над половин милион лева неустойки за закъснели плащания в периода декември 2004 - декември 2005 година, както и разноските по делото в размер на близо 300 000 лева. С решението на Апелативния съд се отменя това на Пловдивския окръжен съд от 27 юли 2006  г., с което бяха отхвърлени предявените от „Векта" ООД осъдителни искове срещу приватизираното от общинския съветник от БСП Ангел Батаклиев дружество.

Решението подлежи на обжалване пред Върховен касационен съд в едномесечен срок, считано от 21 януари.  

 

Договорът за обществена поръчка с „Векта" ООД е за доставка на гориво и е подписан през 2003-та година, а делото е заведено от Петър Никленов през 2005-та година и касае искове за изплащане на неустойки до 2005-та година. Никленов се закани, че след като приключи това производство, ще заведе ново, с което ще се изискват неустойки за периода от 2005-та до настоящия момент. Той уточни, че по предварителни сметки искът ще бъде за около 3 милиона лева.