Запорираните сметки на купената от Васил Божков „Еко Глобал” олекват с над 1 млн. лева
Запорираните сметки на купената от Васил Божков „Еко Глобал” олекват с над 1 млн. лева / netinfo
Бившият концесионер по чистотата на Пловдив – фирма „Еко Глобал”, е осъден да плати близо 1 млн. 43 хил. лева на община Пловдив. Неустойките са за неизпълнение на договора за район Южен, съобщи юристката на администрацията Соня Ташева.

Те обаче няма да се плащат от новия собственик на комуналното дружество Васил Божков. Общината, както и други кредитори, ще се удовлетворят от средствата, запорирани при прекратяването на договора за Южен, ако Върховният касационен съд потвърди решението на Апелативния в Пловдив.

С вчерашното решение апелативните магистрати отмениха

предишно решение на Смолянския окръжен съд в полза на „Еко Глобал”. Искът на общината е за 1, 8 млн. лева неустойки, но е уважен само частично. Причината е, че неизпълнението от „Еко Глобал” е в размер на 60% от целия обем на обществената поръчка, която допуска останалите 40% от дейностите да се извършват от подизпълнител. Район Южен обаче се чистеше изцяло от общинската фирма „Чистота”, което според съда е неспазване на договора от страна на „Еко Глобал”.

Решението подлежи на обжалване в едномесечен срок. В неделя пък в София ще се проведе общото акционерно събрание на „Еко Глобал”, на което се очаква новият собственик – „Транс Нове” на Васил Божков да влезе официално във владение.