Започва подаване на документи за явяване на матури
Започва подаване на документи за явяване на матури / netinfo

Започва подаването на заявления за явяване на задължителните след 12-ти клас матури. Това информира ст. експертът по обществени науки и гражданско образование в РИО Пловдив Асен Василев. От днес до 26-ти март, абитуриентите трябва да попълнят утвърдените от Министерство на образованието бланки. В тях те ще впишат личните си данни и по кои предмети от изучаваните дисциплини желаят да положат изпити. Ако някой ученик не се яви на задължителните зрелостни изпити, той ще получи само документ за завършен клас, но не и диплома за средно образование, уточни експертът.

5 907 дванадесетокласници трябва да се явят на матурите, съобщи Асен Василев и допълни, че тази бройка може да достигне 6 хил., ако изпити положат и ученици, които от предходни години не са се явили или изкарали лоша оценка. Заявленията вече са раздадени в учебните заведения.    

Матурата по БЕЛ ще се проведе на 14-ти май. На нея кандидатите ще се явят в учебните заведения, в които учат. Тази по свободно избираемия предмет е на 17-ти май. От 18-ти до 26-ти същият месец ще са изпитите по трета дисциплина. На тях дванадесетокласниците ще се явят само по желание. Оценката от тях би помогнала на абитуриентите за влизане във ВУЗ.