Зам.-кмет: Без увеличение на билетите в рейса, превозвачите са на печалба
Зам.-кмет: Без увеличение на билетите в рейса, превозвачите са на печалба / снимка: Виктор Кадири
70 стотинки на километър печелят превозвачите в Пловдив и нямат основание за вдигане цените на билетите, заяви зам.-кметът Александър Константинов. Според доклада на общината себестойността на километър пробег не надхвърля 1 лев, а приходът на транспортните фирми е 1.70 лв. Изчислението е направено при 2 лева средна цена на литър бензин. Общите приходи на превозвачите възлизат на над 16 млн.лева, заключи зам.-кметът.

Според Константинов на базата на тези пари превозвачите трябва да могат да осигурят автобуси с двигатели, които отговарят на стандарта за екологична чистота Евро 3 и Евро 4. Общо 18601 млн.км са изминали рейсовете и тролеите в града през изминалата 2008-ма година. Превозени са над 30 млн. пътници, което прави средно по около 85000 души на ден.

Въз основа на тези данни Славчо Атанасов се обяви твърдо против вдигането на цените на билетите в градския транспорт. Миналата седмица той е получил писмо от превозвачите в града с искане за увеличение. Те са обосновали искането си с нуждата от допълнителни пари за нови автобуси и с това, че в повечето големи градове в страната цените на билетите са по-високи. Според Атанасов това може да стане само, ако има драстично увеличение на пeтрола.