Захари Георгиев: Общината може да доплаща на учителите
Захари Георгиев: Общината може да доплаща на учителите / netinfo

Нямам опасения, че недоволството на учителите и конфликтът им с министъра на образованието и правителството ще повлияе на вота за мен, каза пред Дарик кандидат-кметът на “Коалиция за Пловдив” Захари Георгиев. Той заяви, че е коментирал стачката лично с премиера Станишев и е останал с твърдото убеждение, че в близките дни ще бъде намерен разумен изход. Кандидатът на левицата подчерта, че не одобрява "окопната война между педагозите и Министерството на образованието и науката" /б.р. цитат/.

С големия си бюджет Община Пловдив може да си позволи дофинансиране на образователните дейности, включително и на учителските заплати, подчерта Захари Георгиев. Според него законът не забранява това и е само въпрос на воля на кметската администрация да намери местни механизми за стимулиране на квалифицираните педагози, чиито деца имат добра успеваемост.

“Коалиция за Пловдив” предвижда в специален фонд за образованието да постъпват част от приходите от продажба на общински обекти и целеви дарения. В програмата на нейния кандидат-кмет е заложено администрацията да разработва и съфинансира проекти за саниране на съществуващата образователна инфраструктура и за изграждане на нова, с които да се кандидатства за финансиране от еврофондовете.