За пръв път: Нито една жалба в изборния ден в Пазарджик
За пръв път: Нито една жалба в изборния ден в Пазарджик / снимка: Тина Соколова

Нито една жалба не е постъпила в РИК-Пазарджик до 16 часа днес, а толкова спокойно протичане на изборен ден дори дългогодишни членове на комисията виждат за първи път. Говорителят Георги Добрев казва, че в Пазарджик винаги и на всеки тип избори е имало по много сигнали, друг е въпросът при колко от тях са се доказвали нарушения.

От сутринта в РИК е имало само няколко телефонни обаждания, в които недоволни гласоподаватели са се оплакали, че бюлетината им се отваря след пускането в урната и се вижда за кого са гласували.

Добрев обяснява, че такъв проблем има в цялата страна. Затова ЦИК е дала допълнителни методически указания. Според тях няма точно определен начин на сгъване – може да се притисне по-силно ръбът на бюлетината, да се прегъне на три или четири пъти – ще се зачете като валидна. В секцията, където е гласувал говорителят, правели така, за да няма недоволни. Самият избирател също може да сгъне още веднъж бюлетината или да намачка ръба, за да не се отваря.

Балотажът в Пазарджик – спокоен и без опашки пред секциите

На няколко пъти се е наложило от РИК пак по телефона да обясняват на граждани, че не може да гласуват с лична карта с изтекъл срок и трябва да си извадят от МВР удостоверение със снимка. Невинаги от паспортната служба ги дават, тъй като старият документ остава и служи за легитимация. Хората трябва сами да си ги изискат, за да може да дадат вота си.

В прокуратурата също не е подаден нито един писмен сигнал, каза окръжният прокурор Васил Малинов. Получени са само две анонимки по телефона – за агитация в секция и за купуване на гласове в ромски квартал в Пещера. Макар да не са по общоприетия ред, тези сигнали в момента се проверяват, каза още Малинов.