/ iStock/Getty Images
Въвежда се смесен режим на улично осветление в населените места на община "Родопи", съобщи кметът Павел Михайлов след среща с кметовете на населените места от общината.

Предприемат се мерки за оптимизиране на уличното осветление заради големите разходи на електроенергия. Мярката се налага поради увеличената цена на промишления ток. Решено е уличното осветление да свети през един стълб или чрез тип "електромеханични часовници".

По предложение на кметовете на селата Марково, Брестовица, Оризари, Устина, Извор, Скобелево и Ситово лампите няма да се спират в тъмната част на денонощието, но ще бъдат редуцирани на 50 процента. В останалите населени места уличните лампи ще светят в интервала от 18:00 часа до 23:00 часа вечер и два часа сутрин между 5:00 -7:00 часа. Изключение прави село Крумово, където вечер лампите ще се включват в 19:00 часа и ще се спират в 1:00 часа.

"Последната фактура е за месец декември и е за над 85 хиляди лева. През януари очакваме още по-големи числа. Това ще повлияе на бюджета за 2022 година. Затова се налага да оптимизираме осветлението, така със сигурност ще изразходваме по-малко киловати. Не смятам, че средствата на общините трябва да отиват изцяло за осветление и отопление. Хората имат нужда от много неща и спестените пари ще ги вложим за други дейности по селата", каза Павел Михайлов.

Според справката на общината за последния месец консумацията на електроенергия се е повишила три-четири пъти. Най-висок е разходът на ток от уличното осветление в селата Марково, Брестовица, Цалапица и Ягодово.

Вече работим по проект за подмяна на уличното осветление с енергоспестяващи LED тела. Ще бъдат сменени над 6000 лампи във всички населени места. Това ще намали с около 60 процента потреблението на ток, добави още кметът на общината.
БТА