Возят редовно балите в Цалапица след месец
Возят редовно балите в Цалапица след месец / netinfo
Регулярното извозване на общо 280000 тона столичен боклук към Цалапица ще започне най-рано след 3 седмици, съобщи пред Дарик източник от общината. Днес е последният ден от тридневния график за пробно извозване на малки количества, след което трябва да се уточни технологията за депониране, столичната община да прехвърли на сметището допълнителна техника за разтоварването на балите и да преведе таксата за депониране – по 9, 80 лв на тон без ДДС.

След обещанието Цалапица за получи 2,4 млн лв за финансиране на ремонти на пътища и на местното училище и за изграждане на канализация и вдигането на вчерашната блокада се очаква днес софийските камиони да преминават безпрепятствено към сметището.

На карловското депо, което трябва да приеме 80000 тона столични отпадъци, утре очакват договореното вчера между кметовете Бойко Борисов и Емил Кабаиванов посещение на екоексперти. Извозването на бали там може да започне едва след като проекто-договорът между двете общини мине за одобрение през Общинския съвет на Карлово. Очаква се това да стане следващата седмица.

За Пловдив това не е необходимо, тъй като заедно с решението на Общинския съвет е гласуван и тристранния проекто-договор между пловдивската и столичната общини и оператора на сметището в Цалапица “Водстрой”.