Внасяме кадри от чужбина, за да се облекчи работата в туризма
Внасяме кадри от чужбина, за да се облекчи работата в туризма / Евроком ТВ

Привличането на кадри от чужбина е възможно решение, което ще облекчи кадровия проблем в туризма. Това твърди заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, която е гост на туристическото изложение „Планините на България - гостоприемство в четири сезона”, което се провежда в Пампорово.

Темата с възможността за приемане на работници от чужбина ще бъде обсъждана на предстоящото заседание на Междуведомствения съвет за кадрите в туризма. „Ще говорим за конкретните аспекти на прилагане на правилника към закона за трудовата миграция и мобилност“, каза Ирена Георгиева.

Заместник-министърът посочи като възможни страните, от които могат да дойдат кадри: Молдова, Украйна, Беларус, Грузия, Армения и Азърбайджан. България има спогодба с тези държави. Движението на кадри от тях би улеснило приемането на труда им в рамките на 90 дни. Това е периодът, през който биха могли без особени усложнения да имат визи, позволяващи им да работят напълно законно в нашата страна. Според заместник-министър Георгиева, кадровият проблем в туризма е много болен въпрос не само в зимните, а и в летните курорти.