Властта би отбой за вдигането на двата най-масови данъка
Властта би отбой за вдигането на двата най-масови данъка / снимка: Даниела Субашева

Само данъкът върху сделките с недвижими имоти ще бъде увеличен, налозите за сгради и автомобили ще запазят миналогодишните си размери. Това реши Съветът на коалицията на ГЕРБ, ВМРО и Атака на извънредно заседание днес, съобщи Камен Шишманов от ВМРО. Председателят на Общинския съвет Йордан Кюмюрджиев, който преди 2 дни призна пред Дарик, че групата на ГЕРБ обмисля леко вдигане и на ставките за коли и сгради, отказа коментар.

Според Шишманов максималното увеличение на данъка върху сделките, който сега е 2%, ще бъде с 1%. Позицията на ВМРО е, че с вдигането само на този налог непулярните мерки ще засегнат по-тесен кръг пловдивчани, и то най-платежоспособните. Дори 10 лв повече за данък сгради е сериозна сума за пенсионерите и би било в разрез с предизборната програма на кмета Славчо Атанасов, заяви Шишманов пред Дарик. Според него очакваните 5 млн. лв допълнителни приходи в бюджета от увеличението на 3 данъка биха могли да се компенсират с по-строг контрол върху събирането на таксите за паркиране. Досега от 4 хиляди паркоместа годишно в общината постъпваха едва 150000 лв, а реалната сума е поне 3 млн лева, твърди Шишманов.

Той призна, че въпросът с данъците и бурната обществена реакция е поставил на тежко изпитание коалицията на ГЕРБ, ВМРО и Атака, но партньорите щели да гласуват единно на сесията в четвъртък