Винолюбителите имат възможността да опитат над 300 вида вина и десетки деликатесни вкуса
В Пловдив отвориха първата бъчва младо вино реколта 2023 година при началото на 15-то издание на "Дефиле на младото вино".

Тя бе предоставена от миналогодишния носител на "Златен Дионис" винарска изба "Козя Грамада", а самата бъчва отвори секретарят на президента д-р Илин Димитров.

БГНЕС

"Няма лошо време за пиене на вино. Има лошо вино и хубаво вино. Времето за пиене на вино винаги е хубаво", пошегува се председателя на съвета по туризъм Любозар Фратев пред събралите се.

Наслада за всички сетива на Фестивала на виното в Пловдив

На официалното откриване присъстваха кметът на Община Пловдив Костадин Димитров, председателят на общинския съвет Атанас Узунов, областният управител Илия Зюмбилев, както и представителят на министерство на туризма проф. Модева.

БГНЕС

Проф. Модева сподели любопитната информация, че винопроизводство е част от листата нематериално световно наследство. Тя каза, че скоро се очаква приемането на наредба, с която да се изградят табели, показващи всички винени обекти, за да могат туристите по-лесно да се ориентират.

По-рано през деня от плащд "Стефан Стамболов" Бог Дионис поведе шествието към Стария град, което бе съпроводено със страхотните танци на ансамбъл "Тракия". При кратките си спирки Бог Дионис сподели на събралите се, че тази година ги очакват рекорден брой участници - 67.

БГНЕС

От тях производителите на младо вино са 50 на брой, а други 17 ще се грижат за хубавото мезе, което заслужава виното. Тази година събитието ще се проведе в дните до 26 ноември в Стария град.

Възрожденските къщи включени във фестивала са 19 на брой, а три от тях отварят врататите си за фестивала за първи път - "Верен Стамболян", "Нишанян“ и новата локация "Андромеда Арт".

БГНЕС

Ансамбъл "Тракия" се погрижи за настроението на всички присъстващи със традиционни български народни танци и песни. Винолюбителите имат възможността да опитат над 300 вида вина и десетки деликатесни вкуса.

Цялта програма вижте ТУК.
БГНЕС