Нощ на музеите
Нощ на музеите / снимка: Тина Соколова
Различно и много интригуващо обещава да бъде представянето на Регионалния исторически музей и Художествената галерия „Станислав Доспевски“ в Пазарджик в Европейската нощ на музеите. Тази вечер от 18,00 часа до полунощ всеки посетител може да влезе в двете културни институции без вход и да види както постоянните експозиции, така и организираните специално за събитието.

Знакова не само за арт-средите е изложбата с произведения на скулптора Величко Минеков по повод неговата 90-годишнина. Авторът ще бъде представен с 45 нови скулптури и 59 литографии, част от които са дарени на галерията през 2015 година.

Минеков е добре познат на масовата публика най-вече с монументалните си творби, разположени сред зелените площи в центъра на Пазарджик, някои от които са припознавани като емблеми на града – „Спартак“, „Орфей“, „Нестинарка“, „Жажда“, „Лъв“. Негово дело е паметникът на Левски, издигнат през 1976 г. по повод 100-годишнината от Априлското въстание. Скулпторът е част от авторския колектив, създал Мемориалния комплекс „Априлци“ в Панагюрище. Творби на Минеков могат да се видят в галерии и на открито както у нас, така и в чужбина – САЩ, Германия, Белгия. Носител е на редица награди, звания, ордени и медали.

Художествената галерия в Пазарджик притежава най-богатата колекция от негови работи – над 150 рисунки, 100 малки пластики, 19 монументални творби, експонирани на открито.

С вернисаж се представят пред аудиторията и художниците, работещи в галерията. В експозицията ще бъдат показани творби на Славчо Славчев, Здравко Здравков, Никола Стоименов, Леон Бабачев, Екатерина Иванова, Мария Баракова, Людмила Илиева, Петя Стойнова.

Интерес за посетителите представлява и Националната изложба по корабомоделен спорт „Мемориал Неделчо Шишков“, в която са представени настолни модели от класове „С“. Участниците са най-добрите корабомоделисти, завоювали десетки отличия от световни и европейски първенства. Експозицията включва и ювелирни изработки на модели – копия на старинни и съвременни кораби.