/ Дарик архив
За разлика от други региони в страната, в Смолянско няма проблеми с набиране на педагогически персонал в училищата, като е имало случаи, когато за едно свободно място се явили повече от десет специалисти. Това потвърди и директорът на Регионалното управление на образованието в Смолян Мария Семерджиева.

„Да, на няколко места е имало повече от десет кандидати за свободно место. Недостиг на учители нямаме. Срещат се леки затруднения с намирането на специалисти по музика и изобразително изкуство, но посрещаме новата учебна година напълно готови“, коментира още Мария Семерджиева.

Най-вероятно добрата обезпеченост с учители в региона се дължи и на това, че в Смолян десетки години се обучават педагози, като първоначално това е ставало в Учителски институт "Дичо Петров", който в последствие се трансформира във филиал на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Всички училища са готови да посрещнат децата. Ремонтите са приключили, с малки изключения. Довършителни дейности ще има в Математическата гимназия в Смолян, но те ще са извън сградата на учебното заведение и по никакъв начин няма да пречи на учебния процес.Осигурени са учебниците и всички 61 училища на 17 септември ще открият тържествено новата учебна година. Обезпечен е и транспортът за учениците, които пътуват, допълни Семерджиева.

Защитените училища в региона през настоящата учебна година са 27, като под тази графа влизат и 20 детски градини. Средищните училища са 16, а детските градини с този статут са 10.