Смолянският батальон стана полк
Смолянският батальон стана полк / netinfo
С тържествен ритуал днес трансформираха официално 101-Алпийски батальон в 101-ви алпийски полк в Смолян. Бяха прочетени заповедите на Министъра на отбраната  за реорганизирането на батальона в полк. Негов командир е Димитър Кацаров, който е повишен в звание от подполковник в полковник.

Смолянският батальон стана полк
netinfo

„За този миг работихме в продължение на години”, заяви областният управител Недялко Славов на официалната церемония по преобразуването на военното формирование.

Той изказа специални благодарности на Министерството на отбраната, към началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, към генерал-майор Михаил Попов – командир на Сухопътните войски, към командира на местното военно формирование полк.Кацаров, към всички военнослужещи тук, че дадоха солидни аргументи за преобразуването на батальона в полк.

Славов поздрави военнослужещите, като изрази увереността си в професионализма им: „Сигурен съм, че ще продължите да изпълнявате съвестно своите служебни задължения, за да бъдат успешни мисиите, в които участвате. С преобразуването на батальона в полк вече имате по-големи възможности за израстване в звание и чин.

Пожелавам ви преди всичко много здраве, сили и енергия, с които да поемете тази отговорност.
” Областният управител пожела успех на участващите военнослужещи в мисии зад граници, и да се върнат живи и здрави при близките си.

Смолянският батальон стана полк
netinfo

„Много се радвам, че имам възможността да ви поздравя с преструктурирането на 101–ви алпийски батальон в полк. Това е радостно събитие не само за Българската армия, за военнослужещите и цивилните служители от батальона, но също така за община Смолян и цялата общественост, още повече че през 2009 г. имаше опасност изцяло да бъде закрито военното формирование. Затова приемаме решението за преструктурирането в полк за правилно, навременно и полезно”, посочи пък на тържеството кметът на община Смолян Николай Мелемов.

Градоначалникът пожела здраве и сили на 101-ви алпийски полк за изпълнение на отговорните им задачи. Благодари им за участието в  спасителните операции при бедствия, логистика при международните алпийски състезания от най-висок ранг и при честване на обществено-значими дати и събития. Той каза още, че полкът ще продължава да има подкрепата на местните държавни структури и община Смолян.

Смолянският батальон стана полк
netinfo

На тържеството присъстваха  командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, директори на институции и др.

Водосвет за здраве и благоденствие на полка отслужи свещеник Запрян Шиков.