район Северен
район Северен / netinfo
Предколеден конкурс за рисунка „Магията Пловдив” бе проведен в район „Северен” като част от „Фестивал на малките таланти”, насочен към стимулиране на творческите сили на деца и ученици, към поощряване на мотивацията им за изява в областта на словото, танца, музиката, рисуването.

Конкурсът предизвика голям интерес, за което говори участието с индивидуални работи на 123-ма художници от 8 училища в района. Задачата им бе да представят хилядолетния ни град, като изберат за основа на рисунките си неговото минало, археологически паметници, забележителни красоти, знакови места и хора.

Ръководени от своите учители по изобразително изкуство, участниците в конкурса представиха впечатляваща със своята пъстрота картина на бъдещата европейска културна столица, в която еднакво силно присъстваше и миналото, и настоящето на Пловдив, а изобразителните подходи бяха по избор на младите творци.

В район „Северен” отчетоха социален проект

В работите им специалистите от журито видяха и оцениха творческото претворяване на темата, използването на различни техники, композиционното майсторство, несъмненото удоволствие и умение да се работи с багрите.

Много приятна бе изненадата на учениците от СУ „Н.Вапцаров”, които специално за откриването на изложбата бяха изработили надпис

„Ние обичаме Пловдив и България”, а екип от трима художници бе претворил на голямо платно знакова възрожденска къща от Стария град. Ральо Ралев бе гордият домакин на богатата изложба, експонирана в районното кметство за радост на гражданите и служителите, които с възхищение разпознаваха в рисунките емблематични пловдивски кътчета, пресъздадени с много фантазия и любов към хилядолетния ни град. Жури, съставено от секретаря на кметството, експерта по образование и главния архитект, заедно с преподаватели по изобразително изкуство от четири училища, оцени по достойнство работите на учениците и определи носителите на призовите места за двете възрастови групи – от 9 до 13 и от 14 до 16 г.

Оборудваха здравните кабинети в детските и учебни заведения в “Северен“ с климатици

При малките художници победител е Анна Костова от СУ „П.Яворов”, а при по-големите – Стефани Исакова от ФЕГ „Ант.дьо Сент-Екзюпери”, като техните многобройни подгласници представиха наистина впечатляващи разработки на темата „Магията Пловдив”.

Призьорите получиха лично от кмета на района великолепни подаръци за таланта си, които ще стимулират творческите им търсения, ще доразвиват специфичните им умения в областта на изобразителното изкуство. Раздадени бяха и четири специални и шест поощрителни награди като знак, че креативното и красивото трябва да се подкрепят от възрастните и да дават път за развитие на специалните умения, от които след години може да се роди и високо изкуство.

Ралев изрази увереност, че Пловдив винаги ще бъде вдъхновение за творчество и благодари на всички участници в конкурса, на техните всеотдайни учители, които катализират талантите им, на директорите на НУ „Хр.Ботев”, ОУ „Р.Княгиня”, ОУ”П.Волов”, ОбУ „Й.Йовков”, СУ „Н.Вапцаров”, СУ „Хр.Данов”, СУ „П.Яворов” и ФЕГ „Ант.дьо Сент-Екзюпери” за съдействието им при организиране на конкурса. Наградени и присъстващи обещаха на кмета, че при подобни прояви в бъдеще представянето им ще бъде още по-впечатляващо.