Уволняват директори за укриване на инциденти в училище
Уволняват директори за укриване на инциденти в училище / netinfo
Училищните директори, които укриват случаи на насилие и други инциденти в поверените им училища, ще бъдат сменяни, предупреди министърът на образованието Даниел Вълчев. Той припомни, че миналата година е издал заповед всеки по-сериозен инцидент да се докладва още същия ден в Регионалния инсперкторат, който пък веднага да уведомява лично министъра.

Директорът на Професионалната гимназия по хранителни технологии в Пловдив Владимир Милушев е пенсиониран предсрочно вчера заради укриването на информацията за малтретираната в час по английски език учителка Мария Чулова. Министърът уточни, че спечелилата конкурса за директор Людмила Ганчева е трябвало да поеме поста в началото на май, но заради създалата се ситуация тя вече е назначена официално. Ще действаме по аналогичен начин и при други подобни случаи, подчерта Даниел Вълчев. Това означава, че вероятно ще има смяна и на директора на СОУ”Христо Ботев” в Асеновград, където тече проверка заради любителски клипчета на ученическо порно, чието разпространение бе пазено в тайна двайсетина дни.

Според министъра на образованието, насилие в училище ще има, каквто и мерки за противодействие да се вземат. Когато правилата на обществото не се спазват от възрастните и това остава ненаказано, не бива да ни учудва и насилието в училищата, заяви Вълчев.

Припомням, че Районната прокуратура в Пловдив образува досъдебно производство за хулиганство, отличаващо се с особена дързост и цинизъм, срещу деветокласниците от Професионалната гимназия по хранителни технологии Георги Шаламанов и Стоил Стоилов, били и заплашвали на 24 март учителката си по английски език. Отделно срещу Шаламанов бе повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда на учителката, а срещу Стоилов - за заплахи за изнасилване. Досегашният директор Владимир Милушев обаче заяви пред Дарик, че на заснетото на GSM видео на инцидента ясно се вижда, че учителката първа нанася удар на 16-годишния Георги и го преследва из класната стая.

На педагогически съвет в четвъртък се очаква да бъде взето решение за наказания на замесените в инцидента ученици, които според Милушев са повече от двама. Не е изключено наказание да има и за пострадалата учителка, за която много от колегите й твърдят, че е лабилна и не може да овладее децатата, на които преподава.