Увеличение на сметките за ток до 13.5% прогнозират от ЕВН
Увеличение на сметките за ток до 13.5% прогнозират от ЕВН / netinfo
От първи юли цената на електроенергията ще се увеличи с около 13.5%, прогнозира директорът на „Регулаторен мениджмънт” в ЕВН Гочо Чемширов, който уточни, че вероятно увеличението ще бъде по-ниско за битовите абонати, отколкото за промишлените.

Окончателната цена ще бъде ясна на 26 юни.

От ЕВН съобщиха, че през юли ще запазят датите на отчитане на електроенергията, както и 30-дневния период на фактурите.

На клиентите вече ще се гласува пълно доверие, каквато е европейската практика. Така например, ако абонатът е на почивка през юни, той ще може до 4 юли сам да засече и да занесе данните от електромера си в ЕВН. Според показанията, които е дал ще се начислява изразходваната електроенергия, разясниха от дружеството.

Въвеждането на новия софтуер изисква време и обучение на всички служители, така от ЕВН се оправдаха за бавното обслужване на клиентите и големите опашки пред касите. Те допълниха, че България е единствената страна, където 98% от сметките се плащат в кеш, което води до нови ресурсни разходи и затруднява служителите.

Привилегията за клиентите е, че с новата клиентска карта вече ще могат да плащат сметките си от обслужващата ги банка. Събираемостта на сметките в ромския квартал Столипиново е скочила на 80%. Старият дълг от 12.5 милиона обаче остава.