Увеличават парите за трансплантации
Увеличават парите за трансплантации / снимка : dariknews.bg

От 40 на 80 хил. лева ще стане субсидията за трансплантация на сърце в най-скоро време. Това заяви шефът на УМБАЛ „Св. Георги" доц. Божидар Хаджиев по време на днешното обсъждане на Националната програма за развитие на трансплантацията в България.

В момента за трансплантация на черен дроб  се дават 50 000 лева и се очаква да стане около 70 000 лева, а присаждането на бъбрек ще скочи от 15 на 30 хиляди лева, допълни Хаджиев.  

Според него центровете за трансплантация трупат загуби и затова трябва да има реално финансиране, за да се оправят нещата. Освен това хората нямат желание за донорство макар, че разполагаме с психолози, които да контактуват с близките на пациенти в мозъчна смърт. След срещата стана ясно още, че към Фонда за трансплантации, който беше създаден през август, ще има обществен съвет от пациентските организации, които ще са коректив и ще имат правото да дават съвети за работата на фонда.  

През 2011-та година се очаква центрове по трансплантация да заработят в 10 болници в страната, включително и в УМБАЛ „Свети Георги". Финансирането от Министерството на здравеопазването ще е за извършена дейност.

Хаджиев обясни, че преди да бъде отворен център в болницата, трябва да се открие и имунологична лаборатория.  

По данни на Изпълнителната агенция по трансплантация от 2004 г. досега са извършени едва 142 трансплантации на бъбрек, 43 - на черен дроб и 13 - на сърце, а чакащите за присаждане на бъбреци, черен дроб и сърце са почти 1000 души.