/ dariknews.bg
В повечето общини в област Пловдив изборният ден протича нормално и спокойно, съобщиха председателите на Общинските избирателни комисии. В ОИК-Асеновград има постъпила жалба за разлепени плакати на определена политическа сила върху плакати на друга партия.

Сигналът е подаден към ЦИК. В община Брезово е подаден сигнал за предизборна агитация, който е отчетен като неоснователен. В община Хисаря има жалба за разпръснати флаери в изборния ден. В Калояново е подаден сигнал за нерегламентирана политическа агитация в една от секционните комисии.

Община Лъки продължава да запазва най-висока избирателна активност за област Пловдив - 38.04%. Резултатите са актуални към 12.30 часа, обобщават от Областна администрация. На второ и трето място остават общините Садово и Брезово - съответно с 36.16% и 31.51 на сто. Следват ги Карлово, Съединение и Сопот.

Най-много гласоподаватели правото си на местен вот са упражнили в община Асеновград - 10 185, на второ място се нарежда Първомай с 5 051 души. Общата избирателна активност за областта, включително община Пловдив, е 14.98%.

От Областна управа съобщиха, че към момента няма постъпили жалби за нарушения. Имало е проблем при избирателна секция в ПГ „Св. Патриарх Евтимий“ в Асеновград, която прекъсна работа за няколко минути днес, защото на възрастен мъж му е прилошало.

Отчетени са също сигнали за общините Първомай, Хисаря и "Марица". Те са свързани с нерегламентирано разпространение на флаери и плакати в изборния ден, ненавременно явяване на членове на СИК и фигуриране на невалидни имена в списъците с избиратели.

Припомням, че още на първи тур кмет в общините Карлово, Раковски, Садово, Кричим, Стамболийски и „Марица“ вече беше избран. Днес на втори тур началник на местната власт се избира в общините Сопот, Перущица, „Родопи“, Първомай, Калояново, Куклен, Лъки, Брезово, Асеновград, Съединение и Хисаря.

В 18 от общо 27 областни градове изборите ще приключат с втория тур. В 441 кметства ще бъдат избрани управници днес, както и в 31 районни администрации в София, Пловдив и Варна. Стандартно, гласуването започва в 7:00 часа и приключва в 20:00 часа.

Изборният ден може да бъде удължен, ако след изтичането на времето пред помещенията все още има чакащи хора. Удължаването може да е най-много с един час.

Гласуваме само по настоящ и постоянен адрес. За да упражни вота си, избирателят трябва да има валидна лична карта или удостоверение от МВР за текущо издаване на такава. От вътрешното ведомство съобщиха, че е създадена организация за извънредна работа на звената на БДС, които ще приемат граждани между 08.30 до 19.30 часа днес.